1912 – 1940

  • 1912 – Οι Ιταλοί κατέλαβαν τα Δωδεκάνησα & τη Λέρο
  • 1919 – Σύμφωνο Βενιζέλου-Τιττόνι για επιστροφή των νησιών στην Ελλάδα εκτός της Ρόδου που παρέμενε Ιταλική
  • 1923 – Στις 24 Ιουλίου υπογράφεται η συνθήκη Λωζάνης – Παραχώρηση Δωδεκανήσων στην Ιταλία & άρχισε η «ιταλοποίηση» των Δωδεκανήσων
  • 1936 -Άρχισαν να κατασκευάζονται πυροβολαρχίες ,στρατιωτικές εγκαταστάσεις και χτίστηκε ο σημερινός οικισμός Λακκί της Λέρου ως «Portolago» για τους Ιταλούς εποίκους.

Το Πόρτο Λάγκο, είχε εντυπωσιακά κτίρια και υποδομές που σώζονται μέχρι σήμερα. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα του ιταλικού ρατσιοναλισμού. Το Λακκί, είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι μεγάλου βάθους στη Μεσόγειο Θάλασσα και σε συνδυασμό με τη στρατηγική τοποθεσία της Λέρου, ανέδειξε το νησί ως μια βάση ύψιστης σημασίας, κατά τον Μουσολίνι, για την ιταλική κυριαρχία στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη βόρεια Αφρική .

 • 1940 – Έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Η Λέρος γίνεται Ναυτική και Πολεμική Βάση των Ιταλών

1940 – 1948

 • 1940 – Οι Έλληνες νησιώτες, που είχαν ιταλική υπηκοότητα κατατάχθηκαν ως εθελοντές στον ελληνικό στρατό, στις 13 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου συγκροτήθηκε το σύνταγμα Δωδεκανησίων
 • 1943 – Από τη ανακωχή των Ιταλών μέχρι τη Μάχη της Λέρου
  • 8 Σεπτεμβρίου του 1943 η Ιταλία αναγκάστηκε να υπογράψει ανακωχή με τους συμμάχους
  • 26 Σεπτεμβρίου του 1943 τα γερμανικά αεροπλάνα βύθισαν το Ελληνικό αντιτορπιλικό “ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ” και το Βρετανικό Βασιλικό πλοίο HMS INTREPID στον όρμο Λακκί της Λέρου (άρχισαν οι γερμανικοί βομβαρδισμοί )
  • 9 Οκτωβρίου βομβαρδίζονται με αεροπλάνα κατοικημένες περιοχές στην Λέρο. Η κανονιοφόρος «Azio» παθαίνει αρκετές ζημιές, το τορπιλοβόλο “ΜS 26” εξοκέλλει στο ακρωτήρι της Πάνω Ζύμης και εγκαταλείπεται
  • 25 Οκτωβρίου βυθίζεται στο Λακκί, μετά από αεροπορική επίθεση, το τορπιλοβόλο “MS 15”
  • Από την 1η ως τις 6 Νοεμβρίου έγινε παύση των αεροπορικών επιδρομών
  • 7 Νοεμβρίου επαναλαμβάνονται με μεγάλη ένταση οι αεροπορικές επιδρομές και το πρωί της 12ης Νοεμβρίου αρχίζουν οι εχθρικές αποβάσεις
  • 16 Νοεμβρίου η αγγλική διοίκηση περικυκλώθηκε, νικήθηκε και παραδόθηκε στα Γερμανικά στρατεύματα
  • 22 Νοεμβρίου οι Γερμανοί μετά τη Λέρο είχαν καταλάβει όλα τα νησιά
 • 1945 – Ο Βάγκενερ υπέγραψε τη συνθήκη παράδοσης των νησιών στους Άγγλους
 • 1947 – Συνθήκη του Παρισιού – Ένωση των Δωδεκανήσων με το Ελληνικό κράτος

Λέρος, ένα μοναδικό μουσείο!

Λόγω του Ιστορικού και της πολύ σημαντικής μάχης που έλαβε χώρα στο νησί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η θάλασσα γύρω από το νησί και το ίδιο το νησί είναι γεμάτα από ευρήματα και ναυάγια.

Το Leros Active σας δίνει την δυνατότητα ταξιδέψετε στην Λέρο και να ανακαλύψετε τα αμέτρητα μνημεία, αποθήκες, τούνελ, καταφύγια, «καζάρμες» πυροβολαρχίες, πολεμικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται διάσπαρτα στο νησί, καθώς και να καταδυθείτε οργανωμένα σε πλήθος ναυαγίων που αποτελούν το κύριο μέρος του υποβρύχιου πλούτου του νησιού.

Καταδυση
Περπατημα
Μαρινα Λερου
Διαμονη
Πακετα Διακοπων

Αγία Μαρίνα

Γραφικό και περιποιημένο, το δεύτερο λιμάνι του νησιού υποδέχεται τους επισκέπτες με μια μεγάλη παραλιακή οδό γεμάτη καφέ, μπαρ, εστιατόρια, με φόντο τα μικρά και μεγάλα σκάφη που βρίσκουν απάνεμο καταφύγιο στη μαρίνα, αλλά και με μια υπαίθρια ψαραγορά που στήνεται τα πρωινά από τους ψαράδες του νησιού.

Κάστρο της Παναγιάς

Βρίσκεται στο λόφο Απιτύκι πάνω από την πόλη της Αγίας Μαρίνας, του Πλατάνου και του Παντελιού, με καταπληκτική θέα σε όλο το νησί και το Αιγαίο. Στο Κάστρο βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας όπου εορτάζεται με μεγάλο πανηγύρι στις 15 Αυγούστου.

Ένας Βυθός γεμάτος Ιστορία

Ο βυθός της Λέρου αποτελεί ένα μοναδικό μουσείο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ο υποβρύχιος πλούτος του νησιού είναι πόλος έλξης για τον τουρισμό. Στο Λακκί, στην περιοχή της Μερικιάς, βρίσκεται βυθισμένο το καταδρομικό «Βασίλισσα Ολγα», από το Σεπτέμβριο του 1943 .

Μαρίνα Λέρου

Στο πλέον ασφαλές σημείο του κόλπου του Λακκίου, το οποίο και προστατεύεται από όλους του ανέμους (συμπεριλαμβανομένου και του Σιρόκου/Εύρου), η Μαρίνα Λέρου αποτελεί το ιδανικό «ορμητήριο» για μοναδικές αποδράσεις σε μια ιδιαίτερα όμορφη αλλά και ενδιαφέρουσα περιοχή, στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Κλίμα για εξορμήσεις

Η Λέρος καθόλη τη διάρκεια του χρόνου έχει “γλυκό” και ήπιο κλίμα.

Ειδικά μεταξύ Απριλίου και τέλους Οκτωβρίου, ο καιρός είναι ιδανικός τόσο για ιστιοπλοϊα, όσο και καθώς για κάθε είδους εξορμήσεις.

Το νησί είναι ένα ζωντανό μουσείο με απίστευτη θέα και αξιοθέατα. Σε περιμένει να το ανακαλύψεις με τα πόδια, με ποδήλατο, με σκάφος ή με καταδυτικό εξοπλισμό.